Monday, February 25, 2008

Oscarurile sug

Cand eram mai junior, pe vremuri, sa zicem acum 10-15 ani, de-abia asteptam Oscarurile. Ma trezeam la 3 noaptea sa ma uit cine ce a castigat si stateam treaz si lipit de televizor pana dimineata, cand plecam la scoala mandru ca stiu cine a luat ce premiu, pe cand majoritatea colegilor mei dormeau de rupeau perna.

Intre timp lucrurile s-au cam schimbat. Oscarurile au devenit o sarada jenanta, parca totul e pe fuga, doar sa-si ia premiul si s-o taie acasa, si filmele... filmele sunt din ce in ce mai proaste.

Anul asta speram sa nu iasa scriitorii din greva si doar sa se imparta premiile, dupa care sa stam linistiti timp de inca un an. Dar nu a fost sa fie. In alta ordine de idei, practic 3-4 filme au impartit premiile intre ele, iar comoara nationala "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nici macar nu a fost nominalizata. Desi poporul a fost contrariat din acest motiv, personal nu vad dece ar fi si fost nominalizat un film care nu are nimic de-a face cu traditia Oscarurilor. Bun, a luat premiu la Cannes, pe buna dreptate. Dar ce sa caute fratilor la Oscaruri? E un film low budget dintr-o tara oarecare din Europa de Est, necomercial si artistic. Mai de graba ar fi putut fi nomilaizat "California Dreaming".

In incheiere vreau sa va zic ca anul asta nu m-am obosit sa ma trezesc pe la te miri ce ora si am citit rezultatele doar dimineata, pe net. Si nu cred ca ma voi mai trezi vreodata expres in toiul noptii sa ma uit la Oscaruri. Pentru ca Oscarurile au implinit 80 de ani, si asemenea unui om de aceeasi varsta, s-au sclerozat si put.

No comments: